با افزایش سن، احتمال تحلیل استخوانی و شکستگی ناشی از زمینفتادن افزایش مییابد. بعضی از افراد بهدلایل مختلف مانند سابقه مصرف بعضی از داروها، ابتلا به بیماریها، مصرف الکل یا بیتحرکی بیشتر در معرض این مشکل هستند. اما بعضی دیگر مقاومت بهتری دارند که براساس نظر محققان، تغذیه نیز میتواند در حفظ سلامت استخوانها و کاهش خطر آسیبهای استخوانی مؤثر باشد.
در این زمینه محققان استرالیایی وضعیت 1400 خانم سالمند بالاتر از 70 سال را بررسی کردند. وضعیت سلامت آنها در مدت بیش از 14 سال ارزیابی شد تا خطر شکستگی استخوان ران و بستری در بیمارستان مشخص شود. طی این مدت، شرکتکنندگان بهطور منظم پرسشنامههایی در مورد تغذیه را تکمیل کردند و محققان بهطور ویژه بر مقدار مصرف ویتامینK1 متمرکز بودند. این ریزمغذی اساسا در انواع کلم، اسفناج، جلبک، رازیانه، شاهی آبی، سویا و روغن کلزا وجود دارد.
نتایج مطالعه حاکی از آن بود خانمهایی که بیش از 100 میکروگرم ویتامینK1 معادل 125 گرم سبزیجات برگدار سبز مصرف کردند، با کاهش 31% خطر شکستگی استخوانی در مقایسه با کسانی که نیمی از این مقدار ویتامین را دریافت کردند، مواجه بودند. همچنین خطر بستری در بیمارستان بهدلیل شکستگی استخوانی نیز با دریافت کافی این ویتامین به نصف کاهش مییابد. البته به گفته محققان، این نتایج مستقل از بسیاری فاکتورهای مؤثر در سلامت استخوانها بهخصوص شاخص توده بدنی، دریافت کلسیم، مقدار ویتامینD و بیماریهای مختلف است.
تاثیر ویتامینK1 بر عملکرد استخوانی میتواند بهدلیل تاثیر مثبت بر ترشح اوستئوکلسین باشد. اوستئوکلسین نوعی پروتئین است که بخشی از اجزای استخوانی محسوب میشود و در تثبیت کلسیم در استخوانها نقش دارد. همچنین محققان به این نتیجه رسیدند که ویتامینK1 علاوه بر تاثیر بر عملکرد عضلانی اسکلتی در بهبود سلامت سیستم قلبیعروقی نیز مؤثر است. از همینرو توصیه میشود روزانه حداقل 100 گرم از منابع ویتامینK1 در رژیم غذایی گنجاندهشود.
مترجم: مریم سادات کاظمی