تابحال مطالعات متعددی در مورد تاثیر چاقی بر سلامت صورت گرفتهاست که از جمله میتوان به بروز اختلالات خواب، ناراحتیهای قلبیعروقی و مشکلات مفصلی اشاره کرد. در مورد کودکان نیز این تاثیرات منفی در مورد عملکرد مغز شناخته شدهاست. براساس پژوهشی که توسط محققان دانشگاه ییل آمریکا انجام شد، وزن بالا با اختلالات ساختاری و عملکردی مغز کودکان همراه است.
مطالعات پیشین حاکی از آن بود که چاقی تاثیرات منفی بر مغز بزرگسالان دارد که در مورد کودکان بهدلیل بررسی روی تعداد کمی از کودکان قابلتعمیم نبود. اما در پژوهش اخیر، تعداد زیادی از دادهها منطبق با جمعیت شناسی اجتماعی و تنوع نژادی و قومی موردارزیابی قرار گرفت.
محققان اطلاعات تصویربرداری 5169 کودک 9 تا 10 سال را ارزیابی و از چند نوع تصویر برای به دستآوردن اطلاعات راجع به ساختار مغز عملکرد رشتههای عصبی و فعالیت شبکه مغزی استفاده کردند. نتیجه جدید حاکی از آن بود که وزن و نمایه توده بدنی بالای کودکان با تاثیر منفی بر سلامت مغز همراه است.
بهعبارت دقیقتر، محققان دریافتند قشر خاکستری مغز که لایه خارجی و سطحی مغز محسوب میشود در کودکان چاق، ضخامت کمتری دارد. همچنین تغییراتی در قسمت سفید مغز نیز مشاهده شد که میتواند با بروز پیامدهایی بر عملکرد مغز همراه باشد. بهنظر میرسد وزن خیلی بالا میتواند تواناییهای شناختی را کاهش دهد زیرا تجزیه و تحلیل تصویربرداریها از مغز نشان میدهد که شبکههای مغزی درگیر در تصمیمگیری و کنترل شناختی در کودکان کاهش یافته است. این تاثیرات ماندگار هستند زیرا گروه تحقیقاتی دو سال بعد نیز این بررسی ها را در مورد همان کودکان تکرار کردند و دریافتند که نتایج تغییراتی ندارد.
مترجم: مریم سادات کاظمی