امروزه سبک زندگی ناسالم و عاداتی مانند بیتحرکی و مصرف خوراکیهای شیرین بهعنوان چالش جدی سلامت بشر در جوامع مختلف محسوب می شود. دراین زمینه مطالعات مختلفی راجع به عوارض این عادات بر سلامتی انجام شدهاست که در یکی از آنها، محققان دانشگاه میزوری آمریکا دریافتند که جنسیت در این زمینه تاثیر دارد و عوارض سبک زندگی ناسالم بر مردان تاثیر بیشتری خواهدداشت.
مشاهده مقاومت به انسولین در مردان و زنان
این مطالعه روی 36 مرد و زن جوان و سالم انجام شد. از این افراد خواسته شد تا طی ده روز سطح فعلیت بدنی را کاهش داده و مقدار بیشتری شکر مصرف کنند. بهعبارت دقیقتر، پیادهروی روزانه پنج تا ده هزار قدم کمتر شد و مصرف نوشابه تا شش لیوان در روز افزایش یافت.
پیش از این ثابت شده بود که مقاومت به انسولین و بروز بیماریهای قلبیعروقی در زنان طی سنین پیش از یائسگی بسیار کمتر از مردان است اما هدف از این مطالعه بررسی واکنش مردان و زنان به فعالیت جسمانی ناکافی و مصرف زیاد شکر در دوره کوتاه است. مقاومت به انسولین یکی از عوامل زمینهساز دیابت نوع 2 و چاقی است که در بروز ناراحتیهای قلبیعروقی نیز نقش دارد.
تاثیرات مختلف در زنان و مردان
نتایج این مطالعه نشان داد که بیتحرکی و افزایش دریافت شکر صرفا منجر به کاهش خونرسانی در عروق پاهای مردان شد. در مورد مردان، این تغییرات در عادات زندگی در کاهش سطح آدروفین تاثیر دارد. آدروفین نوعی پروتئین است که حساسیت به انسولین را تنظیم میکند و یکی از نشانگرهای بیولوژیک بیماریهای قلبی عروقی است. این نتایج حاکی از آن است که تفاوت جنسیتی در پیشرفت مقاومت به انسولین ناشی از سبک زندگی ناسالم تاثیر دارد.
این نخستین مطالعه در مورد تفاوتهای جنسیتی در بروز مقاومت انسولین است و به گفته محققان نیاز به بررسیهای بیشتر در مورد تغییرات متابولیکی و شناخت بهتر نقش جنسیت در این زمینه خواهدبود.
مترجم: مریم سادات کاظمی