تغذیه سالم و متعادل یکی از فاکتورهای حفظ سلامت است و متخصصان تغذیه همواره توصیه میکنند از مصرف خوراکیهای فرآوریشده و آماده مانند غلات صبحانه، نوشابه، اسنک و... پرهیز گردد.
طی سالها مطالعات مختلفی در مورد مصرف خوراکیهای فرآوریشده صورت گرفت و نتایج حاکی از آن است که مصرف مداوم این خوراکیها خطر بروز چاقی، فشار خون بالا، افزایش کلسترول و بعضی سرطانها را افزایش میدهد. اما براساس یکی از پژوهشهای اخیر، ارتباط بین مصرف این خوراکیها و افزایش زمینه خطر بعضی بیماریهای جدی و حتی مرگ زودهنگام نیز تایید شد.
در این زمینه اطلاعات پزشکی 46341 مرد و 159907 زن بزرگسال آمریکایی توسط محققان ایالات متحده آمریکا بررسی شد. برنامه غذایی این افراد از طریق پرسشنامههایی طی هر چهار سال ارزیابی شد.
خوراکیهای مصرفی با توجه به میزان فرآوری به چند گروه تقسیمبندی شد. سطح ابتلا به سرطان کولون نیز در دوره 24 تا 28 سال با توجه به فاکتورهای پزشکی و شیوه زندگی افراد بررسی گردید. نتایج حاکی از آن بود مردانی که بهطور مداوم و روزانه خوراکیهای کاملا فرآوری شده مصرف میکردند 29% بیشتر با خطر ابتلا به سرطان کولون مواجه بودند. البته ارتباطی بین مصرف این خوراکیها و سرطان کولون در خانمها تشخیص داده نشد.
در مطالعه دیگر نیز فاکتورهای خطر ژنتیکی و محیطی بروز بیماریهای قلبی در مورد 22895 فرد بزرگسال ایتالیایی طی دوره 14 ساله بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود افرادی که به مقدار زیاد خوراکیهای فرآوریشده مصرف میکنند نسبت به کسانی که رژیم غذایی سالم دارند 32% بیشتر در معرض مرگ زودهنگام ناشی از بیماری های قلبی عروقی بودند.
با توجه به این مطالعات، محققان توصیه میکنند پرهیز جدی از خوراکیهای فرآوریشده در طول عمر و کاهش خطر بیماریهای قلبیعروقی و سرطان کولون تاثیر دارد. البته باید دیگر عوامل خطر در بروز این بیماریها را نیز جدی گرفت و بهطور کلی سبک زندگی سالم را بیش از پیش مورد توجه قرار داد.
مترجم: مریم سادات کاظمی