بیماری آلزایمر یکی از مشکلات جدی سلامت محسوب میشود که گرچه علل دقیق بیماری مشخص نیست اما زمینه ژنتیک و عوامل محیطی مانند ناراحتیهای قلبیعروقی و بیتحرکی در این زمینه نقش مهم دارند. مطالعات مختلفی نیز در زمینه تاثیر تغذیه در کاهش روند تحلیل شناختی صورت گرفتهاست.
ویتامینها و موادمعدنی در بسیاری از واکنشهای بیولوژیک که از عملکردهای مغز محافظت میکند، نقش دارد و کمبود این مواد در سالمندان میتواند خطر بروز مشکلات حافظه را افزایش دهد. از همینرو مصرف مکملهای مولتیویتامین در پیشگیری از تحلیل شناختی سالمندان تاثیر دارد.
در این زمینه مطالعهای راجع به تاثیر مصرف عصاره کاکائو طی 3 سال در مقایسه با دارونما و مکمل مولتیویتامین انجام شد. آزمونهای فردی وضعیت شناختی، یادآوری فهرست کلمات، یادآوری کلامی، اعداد و ترتیب آنها در مورد شرکتکنندگان در این طرح انجام شد و نتایج حاکی از آن بود که مصرف عصاره کاکائو تاثیری در بهبود قابلیت شناختی عمومی نداشت اما مصرف روزانه مکمل ویتامین و املاح تاثیر قابل توجهی در این زمینه داشت. این تاثیر در مورد افراد دارای زمینه بیماریهای قلبیعروقی که در معر ض خطر بالاتر ابتلا به آلزایمر هستند، بارزتر بود. مصرف این مکملها در بهبود حافظه و عملکرد اجرایی نیز تاثیر داشت. به گفته محققان، مصرف مکملهای ویتامین و املاح طی سه سال با کاهش حدود 60% تحلیل شناختی مغز یا حدود 1/8 سال همراه است.
مصرف کافی ویتامین های گروه B بهخصوص B6،B12 و فولات و نوعی اسیدآمینه بهنام بتائین برای تنظیم ترکیبی بهنام هوموسیستئین ارتباط دارد. زمانی که سطح این ویتامین ها کاهش یابد، هوموسیستئین در بدن افزایش مییابد و زمینهساز آسیب به عروق خونی و مغز می شود.
مترجم: مریم سادات کاظمی