ترکیبات نیتریت ونیترات بهطور طبیعی در سبزیجات، آب و خاک وجود دارند اما از آنها به عنوان ماده افزودنی در تهیه گوشتهای فرآوری مانند سوسیس و کالباس استفاده میشود. افزودن این ترکیبات علاوه بر افزایش ماندگاری محصول، خطر رشد و تکثیر باکتریهای بیماریزا عامل مسمومیتهای غذایی را کاهش میدهد. اما در کنار طعم دلچسب وتنوع بالای این محصولات، محققان تاکید دارند که مصرف این غذاها به حداقل ممکن برسد زیرا ارتباط بین افزودنی های غذایی و سرطان کولون تایید شده است.
اما براساس نتایج مطالعه اخیر، محققان فرانسوی دریافتند که نیترات و نیتریت در بروز دیابت نوع 2 تاثیر دارد. در این مطالعه که توسط چند نهاد علمی فرانسه از جمله دانشگاه سوربون و انستیتو ملی سلامت و تحقیقات پزشکی فرانسه صورت گرفت، محققان اطلاعات پزشکی 104168 نفر را طی سالهای 2009 تا 2021 بررسی کردند. شرکتکنندگان در این طرح پرسشنامههای متعددی را در مورد عادات غذایی و نام و برند محصولات غذایی تکمیل کردند. این اطلاعات به محققان کمک کرد تا بهطور دقیق تاثیرات افزودنیهای نیترات و نیتریت را بررسی کنند. همچنین این اطلاعات با دادههای کنترل ارائهشده توسط مقامات بهداشتی تکمیل شد تا میزان مواجهه شرکتکنندگان با ترکیبات نیترات و نیتریت غیرافزودنی موجود در آب و خاک متناسب با موقعیت زندگی افراد ارزیابی گردد.
سابقه بیماریهای زمینهای، سلامت عمومی، انجام فعالیت ورزشی و سبک زندگی نیز توسط محققان موردتوجه بود. در ابتدای پژوهش، هیچ موردی از دیابت نوع 2 مشخص نشد. محققان تجزیه و تحلیلهای آماری برای بررسی ارتباط بین مصرف نیتریت و نیترات بهعنوان افزودنی یا ترکیب طبیعی را با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 انجام دادند.
نتایج حاکی از آن بود که مصرف خیلی زیاد نیتریت با افزایش 27% خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نسبت به افرادی که مقدار کمتری از این افزودنیها دریافت کردهبودند همراه است. البته هیچ ارتباطی بین مصرف نیترات ها و ابتلا به این بیماری مشاهده نشد.
این پژوهش بر ضرورت کاهش استفاده از افزودنیها در تهیه محصولات غذایی و مصرف کمتر خوراکیهای آماده تاکید دارد.
مترجم: مریم سادات کاظمی