با توجه به توصیههای سازمان بهداشت جهانی، بهترین روش تغذیه نوزادان، تغذیه انحصاری با شیر مادر تا شش ماهگی است. شیر مادر فواید بسیاری برای شیرخوار دارد که از جمله میتوان تاثیر پیشگیرانه از بروز بیماریهای مختلف در این دوران دانست.
در مطالعه اخیر، محققان دریافتند که التهاب مزمن بدن مادران چاق میتواند موجب ترشح کمتر شیر شود. بهگفته محققان، التهاب مزمن افراد چاق ابتدا از بافت چربی آغاز میشود و سپس از طریق جریان خون به اندامها و بخشهای مختلف بدن میرسد. از طرفی باید دانست که اسیدهای چرب باعث تولید انرژی لازم برای عملکرد مطلوب بدن می شوند. این مولکولها در شیر مادر نیز وجود دارند اما از نظر علمی، التهابات مرتبط با چاقی تاثیر منفی بر تولید شیر دارند زیرا مانع از جذب اسیدهای چرب در غدد پستانی تولیدکننده شیر میشوند.
برای تایید این نظریه، محققان اطلاعات سلامت 23 مادر با شیر بسیار کم، 20 مادر با شیر متوسط و 18 مادر با شیر زیاد را بررسی کردند. محققان همچنین سطح اسیدهای چرب و نشانگرهای التهابی در خون و شیر این مادران را اندازهگیری کردند.
نتایج حاکی از آن بود مادرانی که شیر خیلی کم داشتند، سطح اسیدهای چرب کمتری در شیر نسبت به دیگران داشتند. به گفته مدیر این گروه تحقیقاتی، این مطالعه یکی از نخستین پژوهشها در مورد این است که آیا اسیدهای چرب در خون در شیر مادر نیز وجود دارد. در مورد مادرانی که شیر فراوان دارند، این ارتباط بارز بود زیرا اکثر اسیدهای چرب که در خون وجود داشت، در شیر مادر نیز یافت میشود. اما در مورد افراد مبتلا به التهاب مزمن و کسانی که شیر کم دارند، این ارتباط تقریبا وجود ندارد. این استدلال محکم نشان میدهد که اسیدهای چرب قابلیت نفوذ در غدد پستانی زنان مبتلا به التهاب مزمن را ندارد.
مترجم: کریم سادات کاظمی