نقش غذا و تغذیه در بیماری اوتیسم

نقش غذا و تغذیه  در بیماری اوتیسم

مرضیه عسگری کارشناس ارشد تغذیه

غذا و مواد غذایی ضمن اینکه می توانند سبب ایجاد برخی از نشانه های بیماری اوتیسم باشند به نوبه خود می توانند به عنوان ابزاری برای بهبود و کاهش علائم این بیماری به کمک درمانگران بیایند. کلیدی ترین مفهوم در این مورد هضم و جذب مواد غذایی در سیستم گوارش است. تغذیه کلید سلامت است و سلامت دستگاه گوارش شرط کافی برای داشتن تغذیه سالم است. این موضوع تا آنجا واجد اهمیت است که در برخی از مطالعات ، علت اصلی برخی از اختلالات رفتاری ؛وجود نقض در دستگاه گوارش به هر دلیلی ؛ عنوان شده است.

عملکرد سالم مغز بر اساس فعل و انفعالات شیمیایی و متابولیکی است که عناصر اصلی تامین کننده سلامت آنها وجود ریز مغذی های خاصی است که از طریق مصرف مواد غذایی در اختیار بدن فرد قرار می گیرد. هرگونه مشکل در هضم و جذب این مواد مغذی، ایجاد پاسخ های التهابی به غذاهای خاص در دستگاه گوارش می توانند با ایجاد کمبودها یا اختلال در میزان این مواد مغذی عملکرد صحیح شیمیایی مغز را مختل می کند.

انتخاب درست مواد غذایی برای کودک مبتلا به اوتیسم ؛ با فراهم کردن مواد مغذی مورد نیاز یا حذف مواد غذایی نامناسب به ترمیم دستگاه گوارش کمک می کند در نتیجه با بهبود عملکرد سیستم گوارش ، ایجاد امکان رشد باکتری های مفید روده ای و عملکرد بهتر آنزیم ها ؛ هضم و جذب مواد مغذی مورد نیاز بهبود یاقته و می تواند موجب کاهش عوارض ناشی از این مشکلات شود.

مشکلات تغذیه ای که در کودکان مبتلا به اتیسم دیده می شوند شامل مواردزیر است :

کمبود مواد مغذی

رژیم های غذایی فقیر از مواد مغذی یا محدود شده عامل مهمی در افزایش این مشکل است. ضمن برنامه ریزی رزیم غذایی مناسب می بایست از مکمل هایی دارویی برای مقابله با این کمبودها اقدام کرد.

التهاب دستگاه گوارش به خصوص روده ها که معمولا به صورت اسهال یا یبوست بروز می کند.

رشد زیاد قارچها بر اثر استفاده آز آنتی بیوتیک ها که موجب التهاب و کاهش عملکرد روده ها می شود.

و مسمومیت و ضعف بدن به دلیل عملکرد نامناسب سیستم سم زدایی در سم زدایی بدن.

استراتژی کلی در رژیم های درمانی در اتیسم بر مبنای ترمیم وبهبود عملکرد دستگاه گوارش، برطرف کردن کمبودهای مواد مغذی، تقویت فلور مفید میکربی دستگاه گوارش و کاهش تولید متابولیتهای محرک است.

با توجه به گوناگونی و درجات مختلف مشکلات کودک مبتلا به اوتیسم رژیم های غذایی مختلفی در دنیا طراحی و آزمایش شده است که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:

1- رژیم عاری از گلوتن و کازیین GFCF

در این رژیم غذایی منابع غذایی حاوی گلوتن( پروتیین گندم) و کازیین پروتیین شیر )حذف می شوند بهتر است که حذف این مواد غذایی به تدریج صورت گیرد برای مثال در ابتدا مواد غذایی حاوی گلوتن حذف شده و پس از مدتی به سراغ حذف مواد غذایی حاوی کازیین برویم. هضم نشدن کامل این پروتیین ها باعث ایجاد متابولیتهایی مشابه مخدرها می شوند که موجب اعتیاد کودک مبتلا به این مواد غذایی شده و درخواست مکرر مصرف آنها را دارد. از انجا که دستگاه های تصفیه بدن قادر به دفع این متابولیتها در فرد بیمار نیستند تجمع آنها در مغز موجب بروز عوارض سمی می شود.

2- رژیم کربوییدرات ویژه FCD

در این رزیم غذایی، گوشت، ماهی ، تخم مرغ، مغزها و دانه ها، حبوبات خاص و میوه ها و سبزی های غیر نشاسته ای مجازند.در این رزیم کربوییدرات های خاص وجود دارد.

3- رژیم اکولوژی بدن BED

اساس این رزیم تمرکز بر قارچ زدایی از طریق مصرف آن دسته از مواد غذایی است که تعادل اسیدی ، بازی را برقرار می کنند و از اسیدی شدن بدن که سبب رشد قارچها می شود جلوگیری می کند. غذاهای تخمیری، غذاهای سهل الهضم ؤزیم غذایی محدود یا بدون شکر و نشاسته ، مواد غذایی مورد استفاده در این رژیم غذایی است

انتخاب هریک از این ؤزیم های غذایی به بررسیها و مشاهدات متخصص و عوارض و نشانگان بیماری در افراد مختلف مربوط است.


ترکیبات غذایی که مصرف آنها در این کودکان مشکل ساز است این ترکیبات یا به طور طبیعی در برخی از مواد غذایی وجود دارند یا در فرایندهای صنعتی به مواد غذایی افزوده می شوند.

1- فنلها و سالیسیلاتها

مواد غذایی که سالیسیلات بالایی دارند عبارتند از انگور قرمز، سیب، انواع توت، بادام و عسل

فنلها بیشتر از طریق افزودنی هایی که برای طعم ، بو و رنگ به مواد غذایی اضافه می شوند تولید می شوند.

برای محدود کردن مصرف این ترکیبات استفاده از رژیم غذایی FEINGOLD توصیه می شود.

2- آمینها و گلوتامات

آمین ها متابولیت ها یواسط پروتیین ها هستن که از هضم ناقص آنها تولید می شوند و به طور طبیعی در مواد غذایی مانند موز، شکلات، شراب قرمز، آبجو ، سس سویا ، پنیر کهنه و گوشتهای دیرپز یا خیلی پخنه شده وجود دارند.

3- اگزالات

که به طور طبیعی در بعضی از مواد غذایی مانند اسفناج، سبزیجات برگ سبز] حبوبات و برخی دانه ها مثل بادام وجود دارد.


بازگشت