مقاله ویژه

نامه سرگشاده انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران به ریاست محترم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

نامه سرگشاده انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران به ریاست محترم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

آیا در چنین شرایطی مشاهده برنامه های تلویزیونی زنده که در بهترین و پر بیننده ترین ساعات روز، از بهترین و معروف ترین و تاثیرگذارترین شخصیتهای محبوب کودکان و کودکانحاضر در برنامه، ساعت ها در تبلیغ محصولات غذایی ای استفاده می شود که هیچ نقشی در ارتقاء سلامت آنان و فرهنگ تغذیه ای مطلوب ندارد، می توان سکوت اختیار کرد!
روزی تبلیغات ضد فرهنگ تغذیه ای در بین برنامه های تلویزیونی دغدغه بود ولی امروز کار به جایی رسیده است که موضوع و محور اصلی خود برنامه ها تبلیغات ضد فرهنگ تغذیه ای است! این اوج شکست در اجرای...

نگذاریم گلستان ایران خارستان شود

نگذاریم گلستان ایران خارستان شود

«نشسته‌ام و با دلی غمگین، صفحات ماهنامه صدای کشاورز را ورق می‌زنم و به‌ خود می‌گویم که مگر این ماهنامه، چقدر تیراژ دارد؟ ما چگونه باید این اطلاعات تکان‌دهنده را به گوش همه برسانیم تا 75 میلیون جمعیت ایران را برای یک صرفه‌جویی ملی، هم‌رأی و هم‌قسم کنیم؟ هم‌قسم کنیم تا کویر گسترش نیابد؟ تا جنوب البرز و شرق رشته کوه‌های زاگرس، غیر قابل سکونت نشوند؟ تا دریاچه‌ها و تالاب‌های بیشتری خشک نشوند؟ تا ایران سبز باقی‌ بماند؟ دریاچه ارومیه، به زبان بی‌زبانی فریاد می‌زند که چرا 37 سد بر رودخانه‌هایی زدید که م...

آمدن بهار ، روز نو ، نوروز کهن بر شما مبارک

آمدن بهار ، روز نو ، نوروز کهن بر شما مبارک

آمد بهار و بوستان شد اشک فردوس برین

گلها شکفته در چمن، چون روی یار نازنین

گسترده بادجان فزا، فرش زمرد بی شمر

افشانده ابرپرعطا بیرون حد، در ثمین

کسانی که به زندگی دیگران نور هدیه می کنند روزی صاحب خورشید خواهند شد روح بلند استاد دکتر کامل شادپور به ملکوت اعلی پیوست

 کسانی که به زندگی دیگران نور هدیه می کنند روزی صاحب خورشید خواهند شد روح بلند استاد دکتر کامل شادپور به ملکوت اعلی پیوست

درنخستین 16 سال خدمت (1341 تا 1357) که به پزشکی پیش گیری، مبارزه با بیماری ها و خدمت رسانی به روستاها و شهرهای کشور گذشت تجربه هایی آموخت که در 16 سال دوم خدمت خویش (1357 تا 1373 ، سال بازنشستگی از خدمت رسمی) از آنها برای تشکیل تیم دو سه نفره طراحی شبکه های بهداشت و درمان و سپس مشارکت در گروه وسیع تر راه اندازی و گسترش شبکه ها بهره گرفت. 16 سال سوم خدمت دکتر شادپور (1373 تا 1379) در ادامه همین راه یا به اصلاح نظام سلامت کذشته است

قدر غذاهای بومی خود را بدانیم

قدر غذاهای بومی خود را بدانیم

در روزگاران قدیم که فاصله روستاها و شهرها به دلیل نبود وسایل مدرن امروزی از نظر تجاری و ارتباطی دور بوده است؛ مردم هر منطقه و محله از محصولات رشد کرده بر خاک همان منطقه تغذیه می کرده اند و این هارمونی بدن با محصولات مربوط؛ نسل های پی درپی صورت گرفته است.جنین با چنین تغذیه ای در رحم مادر رشد می کرده و شیر مادر همان خواص محصولات را داشته و رشد در سالها با همان محصولات برخاسته از خاکی با فرمول خاص و آبی خاص صورت گرفته است.


تازه ها

ویتامین E

ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است و اصولا در بافت های چربی،  کبد و ماهیچه ذخیره می شود. متداول تر ین و فعال ترین فرم بیولوژیکی طبیعی ویتامین E،  آلفاتوکوفرول نام دارد. ویتامین E  در سال 1968 توسط انجمن غذا وتغذیه شورای تحقیقات ملی ایالات متحده آمریکا به عنوان یک ماده مغذی اساسی برای انسان شناخته شد. توکوفرول برگرفته از کلمه یونانی توکو به معنی تولد وفرین به معنی بیرون آوردن است. این نام برگرفته از نقش اساسی ویتامین E در تولید مثل گونههای مختلف جانوران است.

روغنهای گیاهی مثل بادام زمینی،  سویا،  ذرت،  گلرنگ،  آفتابگردان و جوانه گندم مهم ترین منابع غذایی ویتامین E  به شمار می روند. سایر منابع شامل دانههای روغنی،  بذرها،  دانههای کامل( سبوس دار) و سبزیهای برگ سبز است. بعضی از غذاهای اصلی مانند شیر و تخم مرغ،  گوشت، ماهی و مرغ حاوی مقادیر کمی از ویتامین E هستند.  از دیگر منابع خوب ویتامین E،  خشکبار، حبوبات و غلات آماده است. به علاوه،   کره، مارگارین و دیگر غذاها با ویتامین E غنی می شوند. به طور متوسط،  20 تا   40 درصد ویتامین E   مصرف شده جذب می شود.  در طی پخت غذا و نگهداری موادغذایی به خصوص اگر در معرض گرما و اکسیژن باشند،  تا حدود 50 درصد از ویتامین E از بین می رود. سرخ کردن غذا نیز این ویتامین را در روغنهای گیاهی تخریب می کند. نگهداری مواد غذایی در داخل یخچال نیز موجب کاهش میزان ویتامین  E  می شود.

ویتامین  E علاوه بر بافت های چربی،  در سایر اندامها مثل تخمدانها،  بیضهها،  پلاکتهای خون و غدد فوق کلیوی و مخاطی وجود دارند.


ویتامین E  یک آنتی اکسیدان قوی محلول در چربی در بدن است که مسوول محافظت از اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه در غشای سلولها از عمل پراکسیداسیون است. این ویتامین می تواند رادیکالهای آزاد را از بین برده و تخریب بافتهای بدن را به حداقل برساند. رادیکالهای آزاد در هنگام تولید انرژی در سلولهای بدن تشکیل می شوند و آنتی اکسیدانها مانند ویتامین E در حقیقت یک مکانیسم دفاعی بدن در مقابل آنها به شمار می روند.

نقش اصلی ویتامین E،  محافطت بافت های بدن از واکنشهای تخریبی ( پراکسیدسیون ) است که ناشی از فعالیتهای متابولیکی بدن و عوامل سمی خارجی است. ویتامین E  از غشای سلولهای عصبی،  عضلانی و سیستم قلبی عروقی محافطت می کند. هم چنین،  کمک به افزایش طول عمر گلبولهای قرمز خون و استفاده مناسب از ویتامین A در بدن از دیگر نقشهای ویتامین E  است. چندین مطالعه اپیدمیولوژیکی ارتباط بین ویتامین  E وخطر سرطانهای به خصوصی مثل سرطانهای سینه،  ریه،  دهان و حلق را نشان داده است. ویتامین E به عنوان یک آنتی اکسیدان نقش محافظتی در بیماریهای قلبی عروقی دارد و دیده شده که خطر مرگ دراثر بیماریهای ایسکمیا قلبی با مصرف مقادیر زیاد ویتامین E کاهش می یابد.

مقدار ویتامین E دریافتی روزانه بر اساس سن وجنس و میزان ویتامین E مصرفی افراد در هر کشور متفاوت است. براساس آخرین توصیهها،  دریافت روزانه ویتامین E باید 15 میلی گرم که معادل 20 واحد بین المللی ویتامین E سنتتیک است،   باشد.  در بعضی از کشورها مقدار این ویتامین برای زنان باردار حدود 30 میلی گرم توصیه شده است. به طور کلی مقدار مورد نیاز ویتامین E  بستگی به میزان اسیدهای چرب غیراشباع در رژیم غذایی دارد و هر چه مقدار این نوع چربیها در رژیم غذایی بیشتر باشد،  نیاز بدن به ویتامین E   بیشتر می شود. مصرف همزمان آهن و ویتامین E،  موجب کاهش قابلیت دسترسی ویتامین E در بدن می شود.  سایر آنتی اکسیدانها مثل ویتامین ث و بتاکاروتن عمل آنتی اکسیدانی و محافظتی این ویتامین را تقویت می کند.

شواهد موجود حاکی از آن است که ویتامین E   در درمان عوارضی که به دنبال سندرم سوءجذب چربی ایجاد می شود،  موثر است. محققان نقش پیشگیری کننده ویتامین E را در محافظت در مقابل آلودگیهای خارجی،  افزایش قدرت ایمنی بدن در دوران سالمندی و کاهش خطر ابتلا به آب مروارید را مورد مطالعه قرار داده اند. در درمان بیماریهای پوستی از ویتامین  E   به عنوان عامل ضد التهاب استفاده می شود. همچنین،  این ویتامین در افزایش رطوبت پوست و کاهش تخریب سلولی بوسیله اشعه ماوراءبنفش کاربرد دارد. در صنایع غذایی از ویتامین  E   به عنوان یک آنتی اکسیدان در روغنهای گیاهی و محصولات غذایی حاوی چربی استفاده می شود. با رعایت دو اصل تعادل وتنوع در برنامه غذایی  که شامل گروههای مختلف غذایی باشد به طور معمول تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین خواهد شد. درمورد ویتامین E  با توجه به اینکه تخلیه ذخایر بدن از این ویتامین نیاز به مدت زمان طولانی دارد،  هیچ گونه علایم بالینی کمبود ویتامین E در افراد سالم دیده نمی شود.


نویسنده:  دکتر زهرا عبداللهی

بازگشت

کودکان؛ بزرگسالان ؛ سنجش وضعیت تغذیه‌ای

سال

سانتیمتر کیلوگرم


Pictu5.pngنان هورسان

ثبت نام در دوره‌های آموزش آنلاین تغذیه و سلامت