مقاله ویژه

نامه سرگشاده انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران به ریاست محترم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

نامه سرگشاده انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایران به ریاست محترم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

آیا در چنین شرایطی مشاهده برنامه های تلویزیونی زنده که در بهترین و پر بیننده ترین ساعات روز، از بهترین و معروف ترین و تاثیرگذارترین شخصیتهای محبوب کودکان و کودکانحاضر در برنامه، ساعت ها در تبلیغ محصولات غذایی ای استفاده می شود که هیچ نقشی در ارتقاء سلامت آنان و فرهنگ تغذیه ای مطلوب ندارد، می توان سکوت اختیار کرد!
روزی تبلیغات ضد فرهنگ تغذیه ای در بین برنامه های تلویزیونی دغدغه بود ولی امروز کار به جایی رسیده است که موضوع و محور اصلی خود برنامه ها تبلیغات ضد فرهنگ تغذیه ای است! این اوج شکست در اجرای...

نگذاریم گلستان ایران خارستان شود

نگذاریم گلستان ایران خارستان شود

«نشسته‌ام و با دلی غمگین، صفحات ماهنامه صدای کشاورز را ورق می‌زنم و به‌ خود می‌گویم که مگر این ماهنامه، چقدر تیراژ دارد؟ ما چگونه باید این اطلاعات تکان‌دهنده را به گوش همه برسانیم تا 75 میلیون جمعیت ایران را برای یک صرفه‌جویی ملی، هم‌رأی و هم‌قسم کنیم؟ هم‌قسم کنیم تا کویر گسترش نیابد؟ تا جنوب البرز و شرق رشته کوه‌های زاگرس، غیر قابل سکونت نشوند؟ تا دریاچه‌ها و تالاب‌های بیشتری خشک نشوند؟ تا ایران سبز باقی‌ بماند؟ دریاچه ارومیه، به زبان بی‌زبانی فریاد می‌زند که چرا 37 سد بر رودخانه‌هایی زدید که م...

آمدن بهار ، روز نو ، نوروز کهن بر شما مبارک

آمدن بهار ، روز نو ، نوروز کهن بر شما مبارک

آمد بهار و بوستان شد اشک فردوس برین

گلها شکفته در چمن، چون روی یار نازنین

گسترده بادجان فزا، فرش زمرد بی شمر

افشانده ابرپرعطا بیرون حد، در ثمین

کسانی که به زندگی دیگران نور هدیه می کنند روزی صاحب خورشید خواهند شد روح بلند استاد دکتر کامل شادپور به ملکوت اعلی پیوست

 کسانی که به زندگی دیگران نور هدیه می کنند روزی صاحب خورشید خواهند شد روح بلند استاد دکتر کامل شادپور به ملکوت اعلی پیوست

درنخستین 16 سال خدمت (1341 تا 1357) که به پزشکی پیش گیری، مبارزه با بیماری ها و خدمت رسانی به روستاها و شهرهای کشور گذشت تجربه هایی آموخت که در 16 سال دوم خدمت خویش (1357 تا 1373 ، سال بازنشستگی از خدمت رسمی) از آنها برای تشکیل تیم دو سه نفره طراحی شبکه های بهداشت و درمان و سپس مشارکت در گروه وسیع تر راه اندازی و گسترش شبکه ها بهره گرفت. 16 سال سوم خدمت دکتر شادپور (1373 تا 1379) در ادامه همین راه یا به اصلاح نظام سلامت کذشته است

قدر غذاهای بومی خود را بدانیم

قدر غذاهای بومی خود را بدانیم

در روزگاران قدیم که فاصله روستاها و شهرها به دلیل نبود وسایل مدرن امروزی از نظر تجاری و ارتباطی دور بوده است؛ مردم هر منطقه و محله از محصولات رشد کرده بر خاک همان منطقه تغذیه می کرده اند و این هارمونی بدن با محصولات مربوط؛ نسل های پی درپی صورت گرفته است.جنین با چنین تغذیه ای در رحم مادر رشد می کرده و شیر مادر همان خواص محصولات را داشته و رشد در سالها با همان محصولات برخاسته از خاکی با فرمول خاص و آبی خاص صورت گرفته است.


تازه ها

1-      درصورتی که کودک مایل است با دست غذا بخورد نباید ممانعت نمود.

2-      استفاده از قاشق برای کودک نوپا ضرورت دارد ولی ممکن است نیاز به کمک داشته باشد.

3-      کودک نوپا نیاز به مکان نسبتا خلوت برای خوردن غذا دارد چون تمرکز کوتاه مدت دارد، یعنی صدای بلند رادیو، تلویزیون یا رفت و آمد خواهر، برادر یا مشاجره می تواند توجه او را از خوردن غذا منحرف کند.

4-      دادن استراحت قبل از خوردن غذا و زمان ثابت مصرف غذا برای این کودکان اهمیت خاصی دارد.

5-      اجرای برنامه ی ثابت سبب آرامش کودک می شود یعنی بشقاب و قاشق همیشگی، مکان ثابت و حتی نحوه ی آماده کردن او برای غذا

6-      اشتهای کودک همانند خلق و خوی او نوسان دارد. بهتراست روزی که غذای کم می خورد اصرار نشود که حتما غذایش را بطور کامل استفاده کند.

7-      قدرت تقلید کودک در این سن æ سال زیاد است و رفتارهای اعضای خانواده را تقلید می کند لذا نباید رفتار نامناسب در هنگام خوردن غذا صورت گیرد.

8-      کودک غذای گرم را دوست دارد، البته نباید غذا داغ یا سرد باشد

9-      کودک غالبا با غذا بازی می کند ریخت و پاش کرده و آداب غذا خوردن را رعایت نمی کند.

10-کودک نوپا فقط 5 تا 10 دقیقه حالت نشستنی را تحمل می کند و قبل از اتمام غذا، سفره را ترک کرده و مجددا برگشته و به مادر خواهد گفت(من گرسنه ام)

11- رنگ و ظاهر غذا توجه آنها را جلب کرده و لذا غذا را دستکاری خواهند کرد.

 

اصول رفتار با کودک خردسال (3 تا 5 سال)

1. باید با انواع مختلف غذاها آشنا شود. بهتراست غذایی که کودک اولین بار استفاده می کند به وسیله ی یک عضو بزرگتر خانواده خورده شود تا الگویی برای کودک باشد.

2.      میان وعده ها نباید آنچنان زیاد باشند که کودک نتواند غذای اصلی را بخورد. در دادن مواد شیرینی نباید زیاده روی کرد چون می تواند سبب فساد دندان، سوء تغذیه و چاقی او شود.

3.      برقرار کردن قوانین واضح در ارتباط با خوردن غذا نشاندهنده ارزش ها نگرش های خانواده است و لذا باید به کودکان این قوانین را تفهیم کرد.

4.      کودکان حتی اگر غذای جدید را نپذیرفتند چنانچه هر بار مختصری بچشند یا استشمام کنند می تواند در پاسخ آن ها تاثیر داشته باشد. لذا ایجاد فرصت برای این که غذای جدید را ببینند و دست بزنند ولی حتی نخورند قدمی مثبت محسوب می گردد چون کودک از طریق حس ها مثل بویایی، لامسه و بینایی درک می کنند. غذای جدید باید زمانی که کودک کاملا گرسنه است داده شود.

5.      از مصرف چاشنی و اختلاط مواد به گونه ای که هیچیک از آنها مشخص نباشد باید خودداری کرد. بهتر است بشقاب، قسمتهای جدا برای هریک از مواد خوراکی داشته باشد.

6.      غذا باید ولرم باشد. غذای داغ و نیز غذای سرد موجب ترس کودک خواهد شد.

7.      موادغذایی را باید به نحو خوبی تهیه کرد. مثلا پوره ی سیب زمینی اگر بصورت توده درآید از خوردن آن امتناع خواهد کرد.

8.      محیط خوردن غذا باید جالب و حاکی از آرامش باشد لذا امرونهی و اعمال روش های تربیتی درحین صرف غذا مناسب نیست.

9.      نداشتن تحرک کافی، خواب کافی و وجود بیماری می تواند عامل نخوردن مداوم غذا توسط کودک باشد.

10.       از بشقاب و فنجان ثابت استفاده کرده و غذا را به تکه های کوچک تقسیم کرد.

11.       باید به کودک اجازه داد تا اگر غذای بیشتری می خواهد ابراز نماید.

12.       همزمان با دسترسی به استقلال، ریخت و پاش غذا کماکان ادامه می یابد ولی باید تحمل شود.

13.       صحبت کردن با کودک خردسال فرصتی برای رفتارهای خوب در حین غذا و در طول روز است.

14.       ساعت خوردن غذا فرصتی برای ابراز رفتارهای خوب در حین غذا و در طول روز است.

15.       کودکان علاقه دارند غذاهای جدید را دستکاری کرده و سپس بخورند این نیز بخشی از رفتار آنها محسوب می گردد.


نویسنده:  زیبا کاوه یی

بازگشت

کودکان؛ بزرگسالان ؛ سنجش وضعیت تغذیه‌ای

سال

سانتیمتر کیلوگرم


Pictu5.pngنان هورسان

ثبت نام در دوره‌های آموزش آنلاین تغذیه و سلامت