نتایج مطالعه اخیر نشان میدهد تحلیل بینایی بهطرز غیرعادی در جوانان بریتانیایی از سنین 17 سال وجود دارد. با توجه به تست بینایی، آسیب عصب چشم با کمبود جدی بسیاری از ریزمغذیها مانند ویتامینB12، مس و سلنیوم مرتبط است.
براساس این مطالعه نوجوانان گرایش بالایی به مصرف خوراکیهای فاقد ارزش غذایی بالا مانند سیبزمینی سرخشده، نان سفید، سوسیس و کالباس دارند. به نظر میرسد کمبود شدید بسیاری از ریزمغذی ها بهخصوص ویتامینB12 در اختلال سیستم عصبی و بروز آسیب بینایی تاثیر دارد. مصرف مکملهای غذایی میتواند به تثبیت بینایی کمک کند اما تاثیری در بازگشت آسیب پیشآمده ندارد.
تاثیر تغذیه ناسالم اساسا طولانیمدت است و ثابت شده که نقش اساسی در بروز اختلالات جدی متابولیک مانند چاقی، مقاومت به انسولین، فشار خون بالا و اختلالات چربی خون دارد که در مجموع به آنها سندروم متابولیک گفته میشود و خطر بیماریهای قلبیعروقی، دیابت نوع 2 و بعضی سرطانها را افزایش میدهد.
سندروم متابولیک همچنین با افزایش خطر بیماریهای چشم از جمله استحاله ماکولای چشم مرتبط با سالمندی همراه است. این بیماری مهمترین عامل نابینایی در کشورهای توسعهیافته است و 35% سالمندان بالاتر از 75 سال به آن مبتلا هستند. ماکولای چشم بخش بسیار کوچکی در مرکز شبکیه است که حاوی تعداد بسیار زیادی گیرندههای نور است و نقش اساسی در ادراک جزئیات رنگها دارد. در پی ابتلا به استحاله ماکولا، این سلولها بهتدریج عملکرد خود را از دست میدهند و بینایی بهشدت تحتتاثیر قرار میگیرد.
مترجم: مریم سادات کاظمی