یونیسف در سال 2022 گزارشی در خصوص فقر غذایی کودکان در جهان منتشر کرده است. هدف این گزارش این است که زنگ خطر را در مورد بحران فقرغذایی کودکان به صدا درآورد - وضعیتی که در آن کودکان خردسال با حداقل تعداد گروه های غذایی مورد نیاز در دوران کودکی تغذیه نمی شوند.
در این گزارش داده هایی ارائه شده است تا نشان دهد چند کودک فقر غذایی را تجربه میکنند، چند کودک در فقر غذایی شدید زندگی میکنند رژیم غذایی آنها چگونه به نظر می رسد، کجا زندگی می کنند - از جمله در کدام خانواده ها، جوامع و کشورها - و چگونه این معیارها در طول زمان تغییر کرده اند. تصویری از فقرغذایی کودکان در دنیا
گزارش با فراخوانی برای اقدام برای دولت های ملی و جامعه جهانی برای متعهد شدن به مقابله با بحران کودک ، فقر غذایی و حمایت از حق غذا و تغذیه برای هر کودک به پایان می رسد.گزیده ای از این گزارش را در پی می آوریم
گزارش کامل را اینجا بخوانید
چند قاشق فرنی.
یک فنجان کوچک برنج.
برای کودکان خردسالی که در فقر غذایی زندگی می کنند، این ممکن است تنها غذایی باشد که در یک روز مصرف می کنند – هر روز
کودکان نمی توانند تنها با غلات اصلی زندگی کنند. آنها نیاز به خوردن طیف متنوعی از غذاهای مغذی - از جمله میوه ها، سبزیجات، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی دارند تا مغز و بدن در حال رشد خود را تغذیه کنند.
با این حال امروزه در کشورهای با درآمد کم و متوسط، از هر 3 کودک زیر پنج سال، 2 نفر فقر غذایی را تجربه می کنند. این کودکان با حداقل رژیم غذایی متنوعی که برای رشد و تکامل بالقوه کامل خود نیاز دارند تغذیه نمی شوند.
نگرانکنندهتر این است که از هر 3 کودک زیر پنج سال، 1 نفر - یا 202 میلیون نفر - در فقر غذایی شدید زندگی میکنند و از فقر غذایی رنج میبرند، به این معنی که رژیمهای غذایی بسیار ضعیفی دارند که شامل حداکثر دو گروه غذایی، اغلب یک غلات و شاید مقداری شیر است.
کودکانی که در فقر غذایی شدید زندگی میکنند، بهویژه در برابر کوتاهقدی و لاغری شدید - تهدیدکنندهترین اشکال سوءتغذیه در اوایل کودکی - آسیبپذیر هستند که میتواند خطر مرگ کودکان را تا ۱۲ برابر افزایش دهد و توانایی آنها را برای دستیابی به پتانسیل کامل تضعیف کند.
یک بحران جهانی غذا و تغذیه که تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی درگیری و تأثیرات ثانویه پایدار همهگیری کووید-19 تقویت شده است، کودکان آسیبپذیر را به سطوح بیسابقهای از فقر غذایی و آسیبپذیری تغذیه سوق میدهد.
ما حدس می زنیم که در سال 2022، تعداد کودکانی که از لاغری مفرط رنج می برند در 15 کشوری که بدترین آسیب را از این بحران دیده اند ، با سرعت فوق العاده ای افزایش یافته است: اضافه شدن یک کودک با لاغری شدید در هر دقیقه.
اینکه کودکان در اوایل کودکی چگونه و با چه مواد غذایی تغذیه شوند، بقای آنها را تعیین می کند و رشد، تکامل و یادگیری آنها را تا آخر عمر شکل می دهد.
اما میلیونها کودک – بهویژه کوچکترین، فقیرترین و به حاشیه راندهترینشان – در طول زندگیشان که تغذیه خوب مهمتر است، به حداقل غذاهای مغذی مورد نیازشان دسترسی ندارند.
بحران کودکانی که در فقر غذایی زندگی میکنند – و معنای آن برای کودکان، خانوادهها و ملتها – نیاز به دیدگاه و واکنش جدیدی دارد.
ما باید جهانی بسازیم که در آن سیستم های غذایی غذاهای مغذی و ایمن را که کودکان برای بقا و شکوفایی به آن نیاز دارند، ارائه دهند. در جایی که خدمات ضروری تغذیه و حمایت اجتماعی در دسترس است؛ و جایی که غذاهای مغذی و ایمن و خدمات تغذیه ضروری برای هر کودک در دسترس و مقرون به صرفه است - مهم نیست که چه کسی هستند یا در کجا زندگی می کنند.
خانواده ها در همه جا نقش مهمی در تضمین تغذیه کودکان با غذاهای مغذی ایفا می کنند، اما آنها به تنهایی نمی توانند این کار را انجام دهند. بحران کودکانی که در فقر غذایی زندگی می کنند باید از طریق یک رویکرد سیستمی حل شود - استفاده از پتانسیل سیستم های غذایی، بهداشتی و حمایت اجتماعی - و با اراده سیاسی قاطع و سرمایه گذاری های ملی و جهانی هدایت شود.
هر کودکی حق دارد از غذا و تغذیه برخوردار باشد. به خصوص اکنون که میلیونها کودک در معرض خطر هستند، این وظیفه همه ماست که به تحقق این حق برای هر کودک کمک کنیم - و از سایه انداختن فقر غذایی بر آینده نسل دیگری از کودکان جلوگیری کنیم.
برای دستیابی به حداقل تنوع غذایی برای رشد و نمو سالم، کودکان باید از حداقل پنج گروه از هشت گروه غذایی توصیه شده، مواد غذایی مصرف کنند.
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف

فقر غذایی کودکان چیست؟
در سرتاسر جهان، میلیونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مغذی مورد نیاز فرزندان خود را برای رشد، تکامل و یادگیری فراهم کنند.
وضعیت بدتر می شود زیرا جهان با بحران جهانی غذا و تغذیه دست و پنجه نرم می کند که بیشترین تلفات را بر آسیب پذیرترین کودکان و خانواده ها وارد می کند.
یونیسف و سازمان جهانی بهداشت توصیه می کنند که کودکان خردسال با غذاهای متنوعی تغذیه شوند تا نیازهای غذایی آنها را برآورده کنند و از رشد و تکامل سالم حمایت کنند.
مصرف مواد غذایی از گروههای غذایی متنوع در دو سال اول زندگی با بهبود رشد خطی همراه است. برعکس، رژیمهای غذایی فاقد تنوع - بهویژه غذاهای غنی از مواد مغذی مانند تخممرغ، ماهی، محصولات لبنی، میوهها و سبزیجات- میتوانند خطر کمبود مواد مغذی، کاهش رشد و اختلال در رشد فیزیکی و شناختی.افزایش دهند
فقر غذایی کودک : ناتوانی کودکان در دسترسی و مصرف حداقل رژیم غذایی متنوع در اوایل دوران کودکی
یونیسف فقر غذایی کودکان را با استفاده از " امتیاز تنوع غذایی کودکان UNICEF-WHO " در اوایل دوران کودکی اندازه گیری می کند.
یونیسف و سازمان جهانی بهداشت حداقل تنوع غذایی را با درصد کودکان 6 تا 23 ماهه ای تعریف می کنند که طی روز گذشته حداقل 5 گروه از 8 گروه تعریف شده ی مواد غذایی و نوشیدنی ها را مصرف کرده اند.
هشت گروه غذایی مورد استفاده برای جدول بندی این شاخص عبارتند از: 1. شیر مادر. 2. غلات، ریشه ها، غده ها و موز سبز. 3. حبوبات (لوبیا، نخود، عدس)، آجیل و دانه ها. 4. محصولات لبنی (شیر، شیر خشک، ماست، پنیر). 5. غذاهای گوشتی (گوشت، ماهی، مرغ، احشای گوشتی). 6. تخم مرغ؛ 7. میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین A و 8. سایر میوه ها و سبزیجات.
بر اساس این شاخص، یونیسف کودکانی را که در فقر غذایی زندگی می کنند، شامل درصد کودکان زیر 5 سالی تعریف می کند که غذاها و نوشیدنی های چهارگروه یا کمتر از هشت گروه غذایی تعریف شده را مصرف می کنند،. بر این اساس :
فقر غذایی شدید کودکان: درصد کودکان زیر 5 سالی است که در روز گذشته مواد غذایی و نوشیدنی های صفر، یک یا دو گروه از هشت گروه غذایی تعریف شده، را مصرف می کنند.
فقر غذایی متوسط کودکان: درصد کودکان زیر پنج سال که در روز گذشته غذاها و نوشیدنی های سه تا چهار گروه از هشت گروه غذایی تعریف شده مصرف می کنند.
اگر کودکان با 0-2 گروه غذایی در روز تغذیه می شوند آنها در فقر شدید غذایی زندگی می کنند |
اگر کودکان با 3-4 گروه غذایی در روز تغذیه می شوند آنها فقر غذایی متوسطی را تجربه می کنند |
اگر کودکان با 5 یا بیشتر گروه غذایی در روز تغذیه می شوند آنها حداقل تنوع غذایی را برآورده می کنند |
اقدامات موثرتر و مسئولیت پذیری بیشتر برای پایان دادن به فقر غذایی کودکان
دولت ها باید برای پایان دادن به فقر غذایی کودکان همراه با جامعه مدنی ملی و بین المللی و سازمان های غیر دولتی، و بخش خصوصی، پیش قدم شوند. دولتها باید سیستمهای غذایی، بهداشتی و حمایت اجتماعی را برای ارائه غذاهای مغذی، ایمن و مقرون به صرفه و خدمات تغذیهای ضروری بسیج کنند تا حق هر کودک برای غذا و تغذیه در همه جا تضمین شود.
برای پایان دادن به فقر غذایی کودکان، باید:
سیستمهای غذایی را طوری شکل دهید که برای خانوادههای دارای فرزندان خردسال غذای مغذی در دسترس و مقرون به صرفهتر باشند:
-
افزایش در دسترس بودن و مقرون به صرفه بودن غذاهای مغذی - از جمله میوه ها، سبزیجات، تخم مرغ، ماهی، گوشت و غذاهای غنی شده برای کودکان خردسال - با ایجاد انگیزه در تولید، توزیع و خرده فروشی آنها.
-
اجرای استانداردها و قوانین ملی برای محافظت از کودکان خردسال در برابر غذاها و نوشیدنی های فرآوری شده و فوق فرآوری شده ناسالم و شیوه های بازاریابی مضر که مراقبین را هدف قرار می دهد.
از سیستم های بهداشتی برای ارائه خدمات ضروری تغذیه به کودکان خردسال و مادرانشان، با اولویت دادن به افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند، استفاده کنید:
-
با سرمایه گذاری در استخدام، آموزش، نظارت و انگیزه کارکنان تغذیه مبتنی بر جامعه، دسترسی مراقبین به مشاوره به موقع و با کیفیت در مورد تغذیه و تغذیه کودک را افزایش دهید.
-
به کودکانی که در فقر غذایی زندگی می کنند مکمل های غذایی، مواد غذایی تقویت شده در منزل و غذاهای غنی شده را تحویل دهید و از دسترسی به غذاهای درمانی برای کودکان مبتلا به اتلاف شدید تهدید کننده حیات اطمینان حاصل کنید.
طراحی سیستمهای حفاظتی که پاسخگوی نیازهای غذایی و تغذیه آسیبپذیرترین کودکان و خانوادهها باشد:
-
ارائه کمک های اجتماعی (نقد، غذا و کوپن) برای پایان دادن به فقر غذایی کودکان - به ویژه فقر شدید غذایی در اوایل دوران کودکی - از جمله در محیط های شکننده و در پاسخ به بحران های بشردوستانه.
-
از برنامه های حمایت اجتماعی برای بهبود دانش مراقبین در مورد تغذیه و تغذیه کودک با ارائه آموزش و مشاوره و با تشویق به استفاده از خدمات تغذیه ضروری استفاده کنید.
تقویت حاکمیت تغذیه - در سطح ملی و جهانی - برای از بین بردن فقر غذایی کودکان، از جمله در محیطهای شکننده و بشردوستانه:
-
رفع فقر غذایی کودکان را افزایش دهید- به ویژه فقر شدید غذایی کودکان - به یک اولویت توسعه ملی و جهانی و تضمین حمایت منسجم از سیاست، قوانین، مشوقها، بودجهها، برنامهها و خدمات در بخشها و سیستمها.
-
تقویت پاسخگویی عمومی - در سطح ملی و جهانی - برای پایان دادن به فقر غذایی کودکان با تعیین اهداف محدود و ردیابی پیشرفت از طریق سیستمهای نظارتی خاص کشور و بخش و بررسیهای منظم خانوارها، از جمله در محیطهای شکننده.
-
با حمایت از برنامه هایی که دسترسی به غذاهای مغذی و خدمات تغذیه ای را که نیازهای غذایی و تغذیه آسیب پذیرترین کودکان را برآورده می کند، تضمین می کند، پاسخ بشردوستانه - در سطح ملی و جهانی - را با نیازهای تغذیه ای ویژه کودکانی که در فقر غذایی زندگی می کنند، هماهنگ کنید.