ام اس یک بیماری خود ایمنی است که بر اثر آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه سیستم عصب مرکزی را مورد حمله قرار میدهد
.
در بیماران مبتلا به ام اس غلاف میلین که بافتی از چربی است و رشته های عصبی را می پوشاند؛ آسیب میبیند. بخشهایی که از غلاف میلین کمتری برخوردارند به خوبی سیگنالهای الکتریکی را انتقال نمیدهند؛ در نتیجه دستورهای مغز با سرعت لازم به ماهیچههای مورد هدف انتقال پیدا نمیکند
.
عوامل موثر در بروز ام اس ژنتیک و عوامل محیطی هستند.
اگر چه گاهی نمی توان تنها با مهار عوامل محیطی از بروز ام اس پیشگیری کرد اما با کنترل آنها می توان روند بیماری را کند و مهار کرد.
رژیم غذایی از جمله عوامل محیطی ست که می تواند بر روند و چگونگی بیماری اثر بگذارد.
قبل از پرداختن به تاثیر ترکیبات غذا و مواد مغذی خوب است بدانید که دستگاه گوارش و به خصوص روده ها در تامین سلامت و کارکرد مناسب سیستم ایمنی نقش دارند.
بر اساس پزوهش های جدید
باکتریهای مفیدی که در روده وجود دارند
ترکیباتی را از مواد غذایی تولید می کنند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند. همین باکتریها با کمک به کاهش التهاب و تامین سلامت سیستم ایمنی در پیشگیری از بیماری
MS هم نقش موثر ایفا می کنند.
مواد مغذی و ام اس
چربی ها
چربی های مصرفی در رژیم غذایی با توجه به نوع خود می توانند اثرات مثبت یا منفی در بیماری ام اس داشته باشند.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته چربی های غیر اشباع اثر مثبت و چربی های اشباع شده تاثیر منفی دارند. بین اسیدهای چرب موجود در چربی های مصرفی امگا 3 بیشترین تاثیر را در کاهش عود عوارض بیماری را دارند و توصیه شده است مصرف چربی های اشباع مانند چربی های از منابع حیوانی در رژیم غذایی محدود شود.
چربیهای تک غیراشباع MUFA)، ) با یک پیوند دوگانه در زنجیره اسیدهای چرب، در غذاهایی مانند روغن زیتون، آووکادو و برخی مغزها یافت میشوند.
سبزی ها و میوه ها و غلات کامل
افزایش مصرف سبزی ها و میوه ها و استفاده از دانه ی کامل غلات ؛ ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز؛ با افزایش فیبر غذایی و در نتیجه افزایش خوراک مورد نیاز میکروبهای مفید روده به کاهش عوارض ام اس کمک می کنند. اگر چه در برخی مطالعات افزایش مصرف فلونوویدها با افزایش مشکلات گزارش شده اما این بررسی ها به صورت مطالعه بر فلاوونویدها صورت گرفته و بر اثر گذاری آنها وقتی به صورت طبیعی در ترکیب میوه ها و سبزی ها هستند مطالعه ای صورت نگرفته است.
لبنیات
کمبود ویتامین D یکی از عوامل اصلی بروز و عود MS است .از طرف دیگر واکنش سیستم ایمنی به برخی از پروتئینهای شیر موجب شده که این گروه از مواد غذایی با تاثیر منفی در بروز و شدت MS ، با احتیاط و محدودیت در رژیم غذایی این بیماران قرار داده شود.
رژیم های غذایی مختلف
با توجه به اینکه در یک رژیم غذایی، روزانه مواد غذایی مختلفی مصرف می شوند که شامل انواع مواد مغذی در کنار هم و در ترکیب ماده غذایی هستند ؛ نمی توان مطالعه ی مشخصی را بر یک رژیم غذایی انجام داد و تمام عوامل موثر نهایی را به دقت تعیین و مورد مطالعه قرار داد. به همین دلیل در چنین مطالعاتی الگوهای غذایی در بخش یا منطقه جغرافیایی خاصی مورد بررسی قرار می گیرند.
مشخص شده است هر چه کیفیت رژیم غذایی بالاتر بوده و از تنوع اقلام غذایی بیشتری برخوردار باشد ؛ شدت ناتوان کننده ی بیماری و میزان افسردگی ناشی از آن کاهش می یابد..
بررسی های انجام گرفته بر رژیم غذایی معمول مثل پالئو، مدیترانه ای و مک دوگال نشان داده که رژیم مدیترانه ای با مصرف میوه و سبزی بیشتر، استفاده از روغنهایی مثل زیتون و آووکادو همچنین کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده اثر بهتری در کنترل عوارض بیماری دارد..
نتیجه اینکه
بروز مولتیپل اسکلروزیس و سیر بیماری به وضوح تحت تأثیر عوامل محیطی است. در حالی که برخی از عوامل به خوبی شناخته شده اند، سهم سایر واسطه ها به طور کامل روشن نشده است. تحقیقات اولیه اپیدمیولوژیک در رابطه با نقش بالقوه رژیم غذایی در ام اس به سال ها قبل برمی گردد. اخیراً، مدلهای پیشبالینی، تحقیقات اپیدمیولوژیک، تعداد کمی از مطالعات آیندهنگر، و آزمایشهای بالینی محدود، اهمیت عوامل مختلف رژیم غذایی را در اماس نشان میدهند. آزمایشهای بالینی اثرات بالقوه رژیم غذایی را بر فرآیندهای تعدیلکننده ایمنی و نورودژنراتیو در MS مشخص میکنند.