ویتامین آ و سرطان پوست

ویتامین آ
ویتامین آ، برای رشد استخوان، تولید مثل و سلامت سیستم ایمنی حیاتی است. این ویتامین نقش بسیار مهمی در حفظ یکپارچگی چوست و غشاهای مخاطی دارد. ویتامین آ به پوست و غشاهای مخاطی کمک میکند تا باکتریها و ویروسها را به طور موثرتری دفع کنند. ویتامین آ، برای بینایی سالم ضروری است و ممکن است کاهش عملکرد شبکیه را در افراد مبتلا به رتینیت پیگمانتوزا کند کند.
ویتامین آ و سرطان سلول سنگفرشی
یک مطالعه ارتباط بین ویتامین آ و سرطان سلول سنگفرشی نشان داد. این مطالعه که در سال 2019 توسط تیم تحقیقاتی آن در دانشگاه براون چاپ شد، نشان داد که مصرف منظم منابع غذایی ویتامین آ میتواند خطر ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی، دومین نوع شایع سرطان پوست را کاهش دهد. در این بیماری، پوست خشن، ضخیم یا زگیل مانند شده و لکههای قرمز پوسته پوسته یا زخمهای باز در آن ظاهر میشود. این نوع بیماری معمولاً به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید در گذشته ایجاد میشود. اما گاهی اوقات ممکن است روی پوستی که در معرض نور خورشید قرار نگرفته است نیز ایجاد شود.
در این مطالعه در طی دو گروه، 123570 مرد و زن از سال 1984 تا 2012 به مدت 26 سال بررسی شدند. در طی این دوره، 3978 نفر از افرادی که تحت نظر بودند، به کارسینوم سلول سنگفرشی مبتلا شدند. نتایج بعد از 26 سال نشان داد افرادی که بیشترین دریافت ویتامین آ را داشتند، در مقایسه با افرادی که دریافت ویتامین آ کمترین میزان را داشتند، 17 درصد کاهش خطر ابتلا به این بیماری را داشتند.
آنهایی که ویتامین آ دریافتیشان بالاترین میزان مصرف بود، گزارش کردند که مقداری معادل آنچه در یک سیب زمینی شیرین متوسط پخته شده یا دو هویج بزرگ در روز یافت میشود، میخورند. کسانی که مصرف روزانه ویتامین آ آنها کمتر بود، مقداری معادل یک سوم فنجان سیب زمینی سرخ کرده یا یک هویج کوچک مصرف میکردند. در هر دو گروه، بیشتر ویتامین آ از میوهها و سبزیجات به جای غذاهای حیوانی یا مکملهای غذایی تأمین میشد.

میدانیم که علاوه بر سیب زمینی شیرین و هویج، سبزیجات برگ سبز و همچنین زردآلو و طالبی منابع خوبی از ویتامین آ هستند. این ویتامین همچنین در شیر، برخی از انواع ماهیها و جگر یافت میشود. محققان همچنین گزارش دادند که مصرف سطوح بالای سایر رنگدانههای گیاهی مرتبط با ویتامین آ، مانند لیکوپن که در گوجه فرنگی و هندوانه یافت میشود، با کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست ارتباط دارد. البته ذکر این نکته نیز لازم است که در افرادی که در معرض خطر سرطان ریه هستند، مصرف زیاد بتاکاروتن که یک رنگدانه گیاهی سازنده ویتامین آ است، میتواند خطر شروع سرطان ریه را بیشتر کند.
نتیجه آنکه؛
طبق مطالعات مختلف، ویتامین آ میتواند بروز سرطان به ویژه سه سرطان دهانه رحم، سینه و تخمدان در زنان را کاهش دهد. همچنین دریافت بالای این ویتامین و مشتقات آن میتواند از بروز سرطان سلول سنگفرشی پیشگیری کند. اما لازم است به دو نکته درباره این ویتامین توجه کنیم؛
اول آنکه مصرف دوزهای زیاد این ویتامین (100000 تا 200000 واحد) میتواند مسمومیتهای جدی ایجاد کند که عوارضی مانند سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال، تاری دید، افسردگی و اضطراب و علائم عصبی، مسمومیت کبدی و افزایش خطر پوکی استخوان و شکستگی لگن، دارد. بروز این مسمومیتها بیشتر در مصرف مکملهای غذایی یا منابع غذایی حیوانی گزارش میشود.
دوم آن که بر اساس نتایج این مطالعات، تأثیر پیشگیری کننده این ویتامین در بروز سرطانها ناشی از دریافت غذایی آن به ویژه از منابع غذایی گیاهی است تا مصرف مکملهای غذایی.
بنابراین، پیشنهاد میشود مصرف ویتامین آ را به اندازه کافی افزایش دهیم به ویژه با افزایش مصرف رژیم غذایی میوهها، سبزیجات و غذاهای گوشتی آن هم در محدود دوزهای قابل قبول که پزشک، مشاور تغذیه یا مراقب سلامت به ما توصیه میکند.