ایجاد التهاب در بدن، یک عامل مهم برای شروع یا ادامه مشکلات سلامتی و بسیاری از بیماریهاست. متخصصان تغذیه معتقدند به واسطه رعایت رژیمهای غذایی سالم و مصرف برخی از غذاها، میتوانیم به پیشگیری یا کم کردن و کنترل التهاب در بدن کمک کنیم. یکی از مواد غذایی که توجه برخی از دانشمندان را به خود جلب کرده، میوه آلو است. بسیاری از متخصصان معتقدند این میوه خوش خوراک، دارای ترکیباتی است که به کاهش التهاب در بدن کمک میکند.
ایجاد التهاب در بدن، یک عامل مهم برای شروع یا ادامه مشکلات سلامتی و بسیاری از بیماریهاست. متخصصان تغذیه معتقدند به واسطه رعایت رژیمهای غذایی سالم و مصرف برخی از غذاها، میتوانیم به پیشگیری یا کم کردن و کنترل التهاب در بدن کمک کنیم. یکی از مواد غذایی که توجه برخی از دانشمندان را به خود جلب کرده، میوه آلو است. بسیاری از متخصصان معتقدند این میوه خوش خوراک، دارای ترکیباتی است که به کاهش التهاب در بدن کمک میکند.
خواص آلو خورشتی

پیشتر در مقاله استخوانهای قوی با آلو گفته شد یکی از فوائد مورد توجه مصرف آلو به ویژه در زنان، پیشگیری از پوکی استخوان است. آلو به واسطه داشتن ویتامین k، پتاسیم و البته املاح دیگر و همچنین هر دو نوع فیبر محلول و نامحلول، هم در بهبود سلامت سیستم گوارش موثر است و هم به سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان به ویژه در زنان یائسه کمک میکند. از سوی دیگر گفته شده ترکیباتی در آلو هستند که به کاهش التهاب در بدن کمک میکنند.
مطالعات دیگری به این موضوع پرداختند و نشان دادند که نتایج قبلی به دست آمده کاملاً درست است. در مطالعه Mary Jane De Souza و همکارانش در امریکا در سال 2022 که به مدت یک سال طول کشید، اثرات مصرف 50 و 100 گرم آلو در طول روز به مدت یک سال بر تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) در 235 زن سنجیده شد. این گروه نشان دادند زنان یائسه با مصرف 50 گرم آلو روزانه، میتوانند از کم شدن تراکم استخوانی در ناحیه لگن خود جلوگیری کنند. این پژوهشگران پیشنهاد کردند مصرف روزانه 50 گرم آلو در طول روز، یک راهکار درمانی غیردارویی است که سبب میشود احتمال شکستن لگن زنان یائسه کمتر شود.
این نتیجه از آن رو مورد توجه است که طبق آمارهای بنیاد بینالمللی استئوپروز، از هر 3 زن بالای 50 سال، یک زن و از هر 5 مرد بالای 50 سال، یک مرد به شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان در طول عمر باقیمانده خود دچار خواهند شد. به این ترتیب، هر کسی ممکن است به پوکی استخوان مبتلا شود، اما طبق تحقیقات انستیتوی ملی سلامت امریکا، این مشکل در زنان مسن به دلیل کم شدن هورمون استروژن که در طول دوران یائسگی اتفاق میافتد، 4 برابر بیشتر دیده میشود.
آلو و التهاب
مثال پوکی استخوان در زنان یائسه و مطالعاتی که نشان میدهند مصرف آلو به پیشگیری از آن کمک میکند، یک نمونه بارز وجود مواد ضدالتهاب در آلو است و تا حدودی نشان میدهد بین آلو و التهاب در بدن ارتباطی معکوس وجود دارد.
اما قبل از توضیح ارتباط آلو و التهاب، بد نیست ارتباط التهاب و پوکی استخوان را بررسی کنیم؛
التهاب و پوکی استخوان
استروژن در بدن زنان به عنوان یک عامل ضدالتهاب عمل میکند. به این ترتیب، مادامی که سطح استروژن در بدن بالاست، بدن با کمک آن میتواند مانع بروز التهاب شود. هرچند عوامل دیگری نیز هستند که در بروز التهاب در بدن موثرند و شاید هیچگونه ارتباطی هم با استروژن نداشته باشند و علیرغم وجود استروژن در بدن باعث شروع التهاب در بدن شوند. اما در این مقاله ما به عملکرد هورمون استروژن میپردازیم.
با شروع دوران یائسگی و پایین آمدن سطح استروژن، این عامل بازدارنده التهاب در بدن حذف میشود و به تدریج عوامل التهابی شروع به کار میکنند. شروع التهاب با کاهش تراکم استخوانی، تحلیل استخوانها و در نتیجه پوکی استخوان و در نهایت شکستگیهای استخوانی همراه میشود. این فرایند حتی در زنانی که در سنین باروری از داروهای بازدارنده هورمون استروژن نیز استفاده میکنند، ممکن است اتفاق بیفتد.
حالا به ارتباط آلو و التهاب برگردیم؛
یافتههای یک مطالعه نشان داد، مصرف حدود ۶ تا ۱۲ آلو خشک در روز ممکن است به طور بالقوه سیتوکینهای التهابی را کاهش دهد، که نشانگرهای التهابی هستند و ممکن است به تحلیل استخوان در این زنان یائسه کمک کنند.
آلو حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی است که گفته میشود برای استخوانها مفید است، اما لزوماً مشخص نیست که چه ترکیبی در آلو دقیقاً تأثیر مطلوبی بر سلامت استخوان میگذارد. همچنین آلو دارای برخی پلی فنولها و پروآنتوسیانیدینها هستند که گفته میشود به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند و التهاب را در سلولهای استئوکلاست ـ سلولهای بافت استخوانی که در نگهداری، ترمیم و بازسازی استخوان نقش حیاتی دارندـ کاهش میدهند. در مطالعهای پیشتر نیز نشان داده شده بود مصرف آلوی خشک به افزایش سرعت تشکیل استخوان کمک میکند، نه مهار تحلیل استخوان.

دیگر اثرات مفید آلو بر استخوان
علاوه بر اثرات ضدالتهابی آلو بر پیشگیری از پوکی استخوان، آلوی خشک از راههای دیگر نیز به حفظ توده استخوانی در بدن کمک میکند که بد نیست در این قسمت مرور کنیم:
طبق توصیههای یک متخصص تغذیه تنها با خوردن 4 عدد آلو، ما 23 درصد نیاز روزانه بدن خود به ویتامین K را دریافت میکنیم که پروتئینهای لازم برای ساخت استخوانها را میسازد و 6 درصد نیاز روزانه خود به پتاسیم را دریافت میکنیم که به جلوگیری از کاهش کلسیم از استخوانها کمک میکند. با در نظر گرفتن این مواد مغذی، مصرف آن ممکن است برای کسانی که به بیماریهای از دست دادن استخوان مبتلا هستند مفید باشد. اما این بدان معنا نیست که میتواند جایگزین درمان بیماریهای استخوانی باشد. از سوی دیگر آلو هر دو نوع فیبر محلول و غیرمحلول را برای بدن فراهم میکند که به تنظیم سطح کلسترول و حرکت غذا در دستگاه گوارش کمک میکند.
در هر صورت لازم است تأکید شود در کنار توجه به اهمیت آلوی خشک، همچنان داشتن تعادل غذایی سالم و پایدار و بهرهمندی از سایر میوهها، سبزیجات و لبنیات غنی از انواع این ترکیبات و استفاده از راهکارهای غیرتغذیهای مانند فعالیت بدنی یا ورزش منظم و سبک، خوردن منابع غذایی کلسیم و ویتامین د یا مکمل ویتامین د در صورت نیاز و نظارت منظم و دورهای وضعیت تراکم توده استخوانی خود (BMD)، برای داشتن یک روش متعادلتر و موثرتر پیشگیری یا کنترل این معضل سلامتی توصیه میشود.
نتیجه آنکه؛
طبق مطالعات متعدد، گفته میشود آلوی خشک به واسطه داشتن برخی آنتیاکسیدانها و ترکیبات ناشناخته دیگر، در کاهش التهاب در بدن به ویژه در زنان یائسه موثر است و همین عملکرد به کاهش پوکی استخوان در این زنان کمک میکند. هرچند وجود ویتامین K، پتاسیم، مس، منیزیم و برخی آنتیاکسیدانها نیز در سلامت استخوان در کنار ویژگی فوق ذکر میشود. و به همین دلیل به عنوان یک مداخله تغذیهای غیردارویی امیدوارکننده معرفی میشود. اما همچنان تحقیقات بیشتری لازم است تا اثرات ضدالتهابی آلو در سایر شرایط سلامتی و گروههای مختلف بررسی شود. بنابراین تا اطلاع ثانوی در صورت نداشتن مشکلات گوارشی نسبت به مصرف آلو، میتوانید با خوردن 6 عدد از این میوه خوشمزه روزانه، به مدت 6 تا 12 ماه لذت ببرید و به کاهش التهاب در بدن خود کمک کنید. به این ترتیب، شاید بتوان گفت یک مداخله تغذیهای امیدوارکننده غیردارویی است.