ما یکسوم عمر خود را در خواب سپری میکنیم. خواب برای حفظ سلامتی ضروری است، در بهبود عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد، به تقویت حافظه کمک میکند و در تنظیم هورمون های بدن مؤثر است. اختلال خواب شبانه علاوه بر اینکه اثرات فوری مانند خستگی و عدمتمرکز روز بعد دارد، میتواند زمینهساز عوارض دیگری بر سلامتی نیز باشد. براساس مطالعهای که بهتازگی توسط محققان دانشگاه اوتاگو در نیوزلند انجام شد، کمخوابی بر تغذیه کودکان تاثیر میگذارد و میتواند زمینه ساز تغذیه نامتعادل شود.
کمخوابی و تمایل به غذاهای ناسالم
محققان در این مطالعه، اطلاعات 105 کودک هشت تا دوزارده سال را بررسی کردند. 61% این کودکان وزن متعادل داشتند اما بقیه دچار اضافهوزن یا چاقی بودند.
محققان از کودکان خواستند تا طی سه هفته عادات خواب را تغییر دهند: طی دو هفته اول آنها یک ساعت زودتر باید میخوابیدند اما در هفته سوم یک ساعت دیرتر از حد معمول خوابیدند. مچبندهایی به دست کودکان نیز متصل شد تا بهطور مداوم مدت زمان خواب، نشستن و ورزش اندازهگیری شود. کودکان همچنین در این مدت به پرسشنامههایی در مورد تغذیه، مقدار دریافت غذا و مصرف خوراکیهای سالم و ناسالم پاسخ دادند.
محققان ارتباط بین کمبود خواب و اشتهای کودکان را صرفنظر از مدت زمان بیتحرکی و فعالیت ورزشی ارزیابی کردند. نتایج حاکی از آن بود کودکانی که کمخوابی داشتند، 96 کیلوکالری بیشتر دریافت کردند که اساسا از خوراکیهای ناسالم مانند فست فودهاست. مدت زمان بیدارماندن اضافی نیز معمولا به نشستن یا فعالیتهای با تحرک کم سپری شد.
نیاز کودکان به خواب
نیاز ما به خواب در طول زندگی تغییر میکند بهطوری که از 16 ساعت در شبانهروز طی شش ماه نخست زندگی به هفت تا هشت ساعت خواب شانه در بزرگسالی میرسد. کودکان 3 ساله به دوزاده ساعت خواب شبانه نیاز دارند که در 6 سالگی به ده ساعت و در 12 سالگی به نه ساعت میرسد.
مترجم: مریم سادات کاظمی